Askersunds Hembygdsgård

Hembygdsgard Askersund.JPG

Askersunds Hembygdsgård

Besök det natursköna strövområde Askersunds Hembygdsgård med sina gamla stugor, bodar och lusthus. Sommartid kan du klappa smådjuren och titta in i de gamla stugorna eller slå dig ner på en bänk med utsikt över Alsens vatten. Stadens minitåget tuffar in på sina turer från hamnen och Hembygdgårdens café och restaurang håller öppet. Även vintertid är Hembygdsgården ett uppskattat utflyktsmål.

Hembygdsgården invigdes 1933 och ligger på gångavstånd från centrala Askersund. Till detta natursköna område på berget vid Hagaområdet har ett antal hus flyttats från trakterna runt Askersund som exempelvis Klockargården, Soldatstugan och Tullstugan. Här hittar du också redskapsboden från Markebäck samt Bocksjöboden och bastun från Tiveden. Stugorna är fullt inredda så som de användes förr och öppna sommartid.

Här kan du även hälsa på djuren i Hembygdsgårdens minizoo med bl.a. får, getter, höns, ankor och kaniner som under sommaren finns i sina hagar. Vid utomhusscenerna, bl.a. Bertil Boo-scenen, kan du ta del av Hembygdsgårdens evenemang - eller kanske packa upp din matsäck under scenens tak en regnig dag och själv inta scenen.

I anslutning till Hembygdsgården ligger naturreservatet Stadsparken. Här finns motionsspår i olika längder som slingrar sig genom natur som speglar trakten kring Askersund med inslag av flyttblock och skogsgläntor och påminner på ett lättillgängligt sätt om Tivedens skogar. Utefter en 1,4 km lång rundslinga ligger även en geocachingrunda med 5 gömda skatter som är tillgänglighetsanpassad.

Stadens minitåget gör turer från hamnen i Askersund till hembygdsgården från mitten av juni till mitten av augusti. Minitåget är även bokningsbar för större sällskap.

 

Banvallsvägen 5, 696 31 Askersund

0583-71 19 51, Hembygdsgården eller

0583-810 88 Askersunds Turist- & Evenemangsbyrå

Askersunds Hembygdsgård